Masło Ghee

Masło ghee to podstawowy składnik kuchni ajurwedyjskiej. Za wikipedią 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ghi

“Teksty ajurwedy opisują wiele różnych korzyści wypływających z konsumpcji ghi. Na przykład:

  • Absorpcja międzykomórkowa: ghi jest integralną częścią wielu indyjskich receptur zielarskich. Najpierw smaży się dane ziele w ghi, następnie, dzięki swojej lipidowej strukturze, ghi ułatwia rozprowadzenie tego ziela i wszystkich jego elementów leczniczych po organizmie oraz lipidowy transport międzykomórkowy.
  • Trawienie: ghi pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtworzyć śluz na ścianach żołądka.
  • Lekkie oparzenia: Podobnie jak aloes, ghi pomaga w gojeniu się ran zarówno po oparzeniach, jak i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry.
  • Umysł: ghi poprawia wszystkie trzy aspekty mentalnego funkcjonowania – uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie.
  • Równowaga w medycynie indyjskiej: ghi przywraca równowagę elementów Vata i Pitta (kontroluje ruch w ciele i umyśle, a także kontroluje procesy ogrzewania ciała i metabolizm).

W średniowiecznych Indiach kosmetyki z ghi i szafranu stosowały Induski w celu rozjaśniania skóry”

Przepis na klarowane masło ghee:

  1. Rozgrzej kilogram masła, najlepiej ekologicznego w garnku na średnim ogniu, aż zacznie się topić.
  2. Po kilku minutach, masło powinno zacząć się pienić i pływać na powierzchni.
  3. Mówi się, że masło wydaje odgłosy jakby śpiewało 🙂
  4. Odcedź powstały płyn przez gęste sito lub gazę, aby usunąć wszystkie cząstki stałe.
  5. Przelej otrzymany płyn do szklanego naczynia i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Po ostygnięciu, pokryj naczynie pokrywką i przechowuj w suchym, ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Gotowe! Masło ghee jest gotowe do użycia w kuchni.

W kuchni masło ghee ma kilka zalet:

  1. Wysoka temperatura dymienia: Masło ghee może być gotowane na wyższych temperaturach niż zwykłe masło, co czyni je idealnym do smażenia i pieczenia.
  2. Smak i aromat: Masło ghee ma intensywny, orzechowy smak i aromat, który dodaje głębi i wyrazistości potrawom.
  3. Wysoka jakość tłuszczu: Masło ghee jest bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, D, E i K oraz antyoksydanty.
  4. Długi okres trwałości: Masło ghee może być przechowywane przez długi czas, nawet do miesiąca

Masło ghee można zastosować do:

  • Smażenia i duszenia potraw
  • Gotowania i pieczenia
  • Jako dodatek do herbaty lub kawy
  • Jako baza do dipów i sosów
  • Jako baza do kremów
  • Jako baza do ziołolecznictwa ajurwedyjskiego
  • Do masażu ciała w Ajurwedzie.

Oto kilka przepisów z masłem ghee potrawy klasyczne :

  1. Klasyczne polskie placki ziemniaczane:
  • Składniki: 4 ziemniaki, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, sól i pieprz do smaku, 1/4 szklanki masła ghee do smażenia.
  • Przygotowanie: Zetrzyj ziemniaki na tarce i wyciśnij nadmiar soku. Wymieszaj z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Smaż placki na patelni z masłem ghee aż będą złote.
  1. Kurczak na maśle ghee:
  • Składniki: 4 filety z kurczaka, 1 łyżka mieszanki przypraw, 1 łyżka masła ghee, 1 łyżka oliwy z oliwek.
  • Przygotowanie: Posyp filety z kurczaka mieszanką przypraw. Smaż na patelni z masłem ghee i oliwą z oliwek aż będą złote i ugotowane.
  1. Risotto z masłem ghee:
  • Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki białego wina, 4 szklanki bulionu, 1/4 szklanki masła ghee, 1/4 szklanki tartego parmezanu.
  • Przygotowanie: Podsmaż cebulę i czosnek w maśle ghee na patelni. Dodaj ryż i smaż aż zacznie się rumienić. Dodaj wino i mieszaj aż wyparuje. Powoli dodawaj bulion i mieszaj aż ryż będzie miękki. Na koniec dodaj starty parmezan i mieszaj.

Oto cztery przepisy ajurwedyjskie z masłem ghee po polsku:

  1. Herbata z masłem ghee i miodem:
  • Składniki: 1 filiżanka gorącej wody, 1/2 łyżeczki masła ghee, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki cynamonu, kilka kropli soku z cytryny
  • Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składniki w filiżance gorącej wody. Wypij powoli, aby pomóc rozgrzać ciało i poprawić trawienie.
  1. Ajurwedyjskie curry z masłem ghee:
  • Składniki: 1 szklanka ugotowanego dal, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka curry, 1 łyżka masła ghee, 1 łyżka jogurtu naturalnego.
  • Przygotowanie: Podsmaż cebulę i czosnek w maśle ghee na patelni. Dodaj curry i smaż przez kilka minut. Dodaj ugotowany dal i jogurt, gotuj aż curry będzie gorące.
  1. Ajurwedyjski ryż z masłem ghee i kurkumą:
  • Składniki: 1 szklanka ryżu basmati, 2 szklanki wody, 1 łyżka masła ghee, 1 łyżeczka kurkumy, sól do smaku.
  • Przygotowanie: Wymieszaj ryż, wodę, masło ghee, kurkumę i sól w garnku. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj aż ryż będzie miękki i woda wyparuje.
  1. Ajurwedyjski deser z masłem ghee i daktylami:
  • Składniki: 1 szklanka daktyli bez pestek, 1/4 szklanki masła ghee, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 szklanki mleka kokosowego.
  • Przygotowanie: Zmiksuj daktyle, masło ghee, cynamon i mleko kokosowe na gładką masę. Podawaj jako deser lub dodatek do herbaty.

#MasłoGhee #MiłośćDoGhee #CzysteGhee #AyurwedyjskieGhee #ŻycieZGhee #GotowanieZGhee #KorzyściZGhee #CzarGhee #RadośćZGhee #GheeJestDobre #GheeKażdegoDnia

Leave A Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Easysoftonic
X